Inflácia v Nemecku sa zrýchlila na 28-ročné maximum

10.11.2021 Celý región

Wiesbaden 10. novembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Nemecku vzrástli v októbri najvýraznejším tempom za viac než 28 rokov. Informoval o tom v stredu nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil konečné údaje. Tie potvrdili predbežný odhad.

Ako Destatis uviedol, v októbri sa spotrebiteľské ceny v Nemecku zvýšili medziročne o 4,5 %, čo znamená najvyššiu mieru inflácie od augusta 1993, v ktorom dosiahla 4,6 %. Destatis tak potvrdil predbežný odhad z 28. októbra. Na porovnanie, v septembri sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 4,1 %.

Vývoj cien v minulom mesiaci najvýraznejšie ovplyvnili ceny energií, ktoré sa medziročne zvýšili o 18,6 %. Prudký rast zaznamenali najmä ceny vykurovacieho oleja (101,1 %) a motorových palív (35 %). Zvýšili sa aj ceny zemného plynu (7,4 %) a elektriny, kde rast dosiahol 2,5 %.

Rast zaznamenali aj ceny potravín. Medziročne sa zvýšili o 4,4 %, pričom najviac ich nahor potiahli ceny mliečnych výrobkov a vajec. Tie vzrástli o 6 %.

Rástli aj ceny tovarov krátkodobej a dlhodobej spotreby. V prvom prípade rast dosiahol 8,7 %, v druhom 3,7 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v Nemecku zvýšili v októbri o 0,5 %. Aj v tomto prípade Destatis potvrdil predbežný odhad z 28. októbra.
 

Vyberte región

mark